De text editor heeft een knoppenbalk waarmee u alle tekstelementen kunt personaliseren. Zo kunt u o.a. de grootte, het lettertype, de kleur en hoogte van een tekst kiezen, naast tal van andere opties.
1. Functies
1.1. HTML-elementen (H1, H2, enz.)
Met de HTML-elementen van de Text Editor kunt u uw content organiseren. H staat voor hoofding en P voor paragraaf. Beschouw H1 als de hoofdtitel en H2 als de ondertitel, enz. Zo wordt uw content geoptimaliseerd voor zoekmachines.
Denk eraan dat SEO het best werkt met een enkele H1 op elke pagina. Zo kunt u een bepaalde kernzin accentueren. Het is vaak verstandig om synoniemen in de H2-tags te gebruiken, indien mogelijk.
1.2. Stijl
Om de stijl van uw tekst te bepalen kunt u ofwel een tekststijl kiezen (bv. Ondertitel) ofwel uw tekst lokaal bepalen door de kleur, grootte, enz. te wijzigen in de text editor. Als u een tekststijl kiest, zorg er dan voor dat alle ondertitels er hetzelfde uitzien op heel de site. Als u een stijl kiest, zal de global styling worden toegepast. Dit betekent dat u via global styling bv. alle ondertitels tegelijk kunt stylen. Als u de stijl daarentegen lokaal bepaalt in de text editor, zal de global styling niet langer van invloed zijn op de tekst.
We raden aan om zoveel mogelijk te doen via global styling; op deze manier zijn updates en het onderhoud van stijlen makkelijker te doen. Het zal ook de zaken vergemakkelijken wanneer iemand de controle over de site moet overnemen. Hier vindt u meer informatie over global styling!
1.3. Tekstelementen accentueren
U kunt een bepaald onderdeel van uw tekst ook accentueren, o.a. door de tekst vet of cursief te maken en/of te onderlijnen.
1.4. Lettergrootte
U kunt de lettergrootte kiezen en instellen door de pixels te selecteren of door pixels te slepen met de schuifbalk.
1.5. Tekst uitlijnen
U kunt tekstelementen uitlijnen met de uitlijningsfuncties. Selecteer de tekstelementen en klik op het gewenste pictogram om ze uit te lijnen.
1.6. Kleur
Met de kleurfunctie kunt u een kleur kiezen voor uw tekst of voor een deel van uw tekst. Gebruik de muis om een kleur te kiezen, de tekst transparant te maken, enz. U kunt ook een hexcode voor een bepaalde kleur invullen, als u uw huisstijl consequent wil gebruiken.
U kunt hier ook algemene kleuren gebruiken die u heeft gekozen. Zo kunnen updates en eventuele omschakelingen gemakkelijker verlopen in de toekomst.
1.7. Pictogrammen
U kunt kleine pictogrammen toevoegen aan uw tekst. U kunt uw favoriete pictogram kiezen uit de lange lijst of deze filteren op relevante pictogrammen, bv. met het veld “arrow” worden enkel pijlpictogrammen getoond. Vergeet niet om op de Insert-knop te klikken om het pictogram toe te voegen aan de tekst. U kunt zoveel pictogrammen toevoegen als u wenst en op gelijk welke plaats in de Text-module.
1.8. Link
In dit deel kunt u links maken in uw tekst. U kunt linken naar een interne pagina, een externe pagina, een e-mail of een bestand. U kunt ook kiezen of de link al dan niet in een nieuwe tab moet worden geopend; standaard worden externe links altijd in een nieuwe tab geopend. U kunt ook “nofollow” instellen, zodat uw link geen gevolgen zal hebben voor de ranking van het doel in de zoekmachine-index.
1.9. Hoe global data gebruiken
Klik op Globals; een nieuw kader met twee velden wordt getoond - Global Data Fields Available en Enter a Text. In het eerste veld kunt u in het vervolgkeuzemenu kiezen welke Global Data-tag u wil toevoegen, bv. [company_name]. In het veld Enter a Text wordt een voorbeeld getoond van wat u eerder in het gedeelte Content invulde. Als die gegevens kloppen, klik dan op Insert om af te ronden; zo niet, bewerk ze dan in het veld Enter a Text. De gegevens worden dan automatisch geüpdatet overal waar die tag werd gebruikt.
1.10. Stijl verwijderen
Met de Text Editor kunt u gemakkelijk de stijl van uw tekstelementen lokaal bepalen. Als u later global styling wil gebruiken in plaats van de lokale stijl van uw tekst, selecteer dan de tekst en klik op het pictogram ‘Stijl verwijderen’ in de knoppenbalk van de text editor. Uw lokale stijl zal dan verdwijnen.
1.11. Ongedaan maken en herhalen
Met de pictogrammen kunt Undo en Redo kunt u uw laatste acties ongedaan maken en herhalen.
1.12. Letterfamilie
Kies een letterfamilie voor uw tekst als u deze wil onderscheiden van de reeds gekozen global styling. Hou de cursor over de tekst, selecteer hem en kies de gewenste letterfamilie. N.B.: In de knoppenbalk kan ‘None’ staan; dit betekent dat u geen lokale stijl heeft gekozen en dat de tekst dus de instellingen voor global styling volgt.
1.13. Letterafstand
Bepaal de afstand tussen de letters (kerning) van uw tekst. Kies een vaste afstand of gebruik de schuifbalk om de afstand te kiezen. Klik op de pijl aan de rechterkant van de knoppenbalk om het tweede niveau van de knoppenbalk te openen. De text editor wordt dan geopend.
1.14. Lijnhoogte
Kies de lijnhoogte aan de hand van een vaste hoogte of gebruik de schuifbalk om zelf een hoogte in te stellen.
1.15. Lettergewicht
U kunt uw lettertype vet, licht of normaal maken om uw tekst te accentueren of bepaalde tekstelementen te benadrukken.
1.16. Tabel
U kunt een tabel toevoegen in uw Text Module, met een onbeperkt aantal rijen en kolommen. U kunt verschillende stijlen gebruiken voor de kop van de kolom en voor de andere cellen. Hier vindt u meer informatie over tabellen!
1.17. Niet-geordende en geordende lijst
U kunt uw tekstelementen ordenen door ze in een niet-geordende of geordende lijst te zetten. In een niet-geordende lijst worden de paragrafen geordend met punten, in een geordende lijst worden ze geordend met cijfers.
2. Goed om weten - de knoppenbalk uitbreiden
Standaard toont de knoppenbalk slechts de helft van de functies, maar door op de pijl rechts van de knoppenbalk te klikken kunt u alle functies tonen.
3. Global Styling
U kunt ook de tekststijl kiezen aan de hand van Global Styling in de editor. Klik hier voor meer informatie over Global Styling.